Poziv za medije i građane

"Drug nije meta!" (Stvaran svet oko nas)

Predstava "Drug nije meta!" Dečijeg centra iz Zaječara u režiji Selene Ristić Vitomirović, odigraće se u pozorišnoj sali Gimnazije "Laza Kostić" (Ćirila i Metodija 1, Novi Sad) u sredu 6. aprila u 19 časova. "Drug nije meta!" je predstava u kojoj igraju učenici škola u Zaječaru i koja, na sebi svojstven način, obrađuje temu vršnjačkog nasilja. Ujedno, predstava je urađena sa ciljem da pruži podršku usvajanju "Aleksinog Zakona".

Predstava prikazuje vršnjačko nasilje kao životni stil koji sve više uzima maha. Radnja predstave je bazirana na istinitom događaju jedne od žrtava vršnjačkog nasilja. Sam tok predstave na surov i direktan način prikazuje kako se nasilnici ophode prema žrtvama i kako sistem (ne)reaguje u ovakvim slučajevima.

Ova predstava je već privukla pažnju obradom ovakve veoma važne teme, ali privukla je i pažnju samim izvođenjem. Tokom gostovanja ove predstave po Srbiji, dogodio se i slučaj da je predstava bojkotovana na dan samog izvođenja, iako je prethodno bilo dogovoreno sa svim direktorima škola da će đaci i obrazovni kadar prisustvovati predstavi. Taj slučaj se dogodio u Nišu, gradu gde je živeo i na žalost tragično završio Aleksa Janković po kome ovaj zakon nosi ime.

Karte za predstavu po ceni od 200 dinara moći će da se nabave pred samu predstavu.