Petarde i druga pirotehnička sredstva koja počinju masovnije da se prodaju uoči božićnih i novogodišnjih praznika, pored kratkotrajne "zabave" koju proizvode detonacijom izazivaju i mnogo gore posledice. Nepravilno korišćenje pirotehničkih sredstava svake godine direktno povredi preko stotinu ljudi, a najveći procenat povređenih su upravo deca. I naravno, i ove godine krenuli smo u kampanju protiv nesavesnog korišćenja i ilegalne prodaje pirotehničkih sredstava. Ilegalna prodaja neproverenih petardi i vatrometa pored toga što se ne beleži u poreski bilans države Srbije, čini da opasnost od korišćenja istih poraste do nesagledivih razmera.

Primer su neproverene petarde koje mogu da eksplodiraju odmah po paljenju gde korisnik ni ne stigne da je baci na bezbednu razdaljinu nego detonacijom povredi sebe i druge prisutne. Na žalost, od ovakvih pirotehničkih sredstava najviše stradaju deca koja ostaju sa "uspomenom na novogodišnju zabavu". Osim direktnih povreda, petarde mogu da proizvedu i indirektne povrede. Iznenadna detonacija može da izazove čitav spekrar neželjenih efekata u okolini. Od srčanih udara do aktiviranja adrenalina kod psihički nestabilnijih osoba. Efekat eksplozije negativno utiče i na domaće životinje i ljubimce. Nije mali broj nestalih pasa i mačaka tokom novogodišnjih praznika kao i iznenadnih uginuća. Životinje koje pobegnu od svojih vlasnika usled pretrpljenog stresa mogu dugotrajno da ostanu oštećene, a samim tim i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sebe i okolinu.

Upravo da bi sprečili neželjene efekte koje izazivaju pirotehnička sredstva, pokrenuli smo ovu kampanju koja će trajati sve do 13. januara ili Srpske nove godine. Protestima apelujemo na nadležne da najoštrije kazne one koji se ne pridržavaju zakona, kao i one koji nesavesnim korišćenjem petardi dovode u opasnost sebe i okolinu. Apel upućujemo i roditeljima da svojoj deci ne kupuju petarde i da ih ne izlažu opasnosti koju detonacija može da izazove. Prošlogodišnja akcija je delimično urodila plodom, podigla je svest kod jednog broja građana u manjim mestima gde tokom uličnih proslava svetkovina nije ispaljen ni jedan vatromet niti bačena i jedna petarda. Prošla kampanja se proširila i na druge gradove gde su bili organizovani protesti istim povodom. Osim akcije "Stop petardama!", nastavićemo i akcije "Hoću Aleksin Zakon!" i "Pravda za Vukašina!" kojima tražimo od nadležnih hitno usvajanje izmena zakona kojima će se smanjiti, ako ne i ukinuti, pošast vršnjačkog nasilja. Mi čvrsto verujemo da postoje dovoljno svesni političari u ovoj državi kojima su deca prioritet, a ne samo tema za pominjanje u zgodnim prilikama zarad podizanja lične popularnosti.

2 minuta Tišine!