Datum: 20. decembar 2015.

Vreme: 14:45 - 16:00

Lokacija: Trg Slobode, Novi Sad

Nekima je zabava, nekima je igra, nekima je dobar fazon baciti petardu. Neko iz čiste gluposti i samo njemu poznatog razloga stavlja petardu u staklenu flašu napunjenu ekserima. Neko poređa pedeset petardi u niz i zapali ih. Neko se takmiči sa društvom ko će duže da drži petardu u ruci.

Postoji milion i jedan način kako koristiti petarde, ali postoji samo jedan delić sekunde kada ta igra postane tragedija.

E upravo zbog tih tragičnih momenata, mi iz "2 minuta Tišine!" smo i ove nedelje se okupili na starom mestu trgu Slobode, gde smo jasnom i glasnom tišinom poručili #StopPetardama!

Svaka detonacija petarde, topovskog udara ili bilo kog pirotehničkog sredstva može da izazove tragičan ishod. Spektar povreda koje mogu da nastanu je jako širok. Od povreda respiratornih do težih povreda sa amputacijama delova tela. Pa da li je tih 5 sekundi zaista potrebno detetu? Smatramo da je detetu potrebnije oko, uho, nos, ruka, noga, pluća nego ta eksplozija koja ništa sem navodne pobede straha od pucnjave neće proizvesti. Zamislite samo kako je i drugim životinjskim vrstama koje su tu oko nas, kada one nemaju svest da tamo neki vatreni štap može da eksplodira. Životinje tu eksploziju doživljavaju deset puta jače nego ljudi.

Hvala svima koji su došli na protest kao i onima koji su na neki način podržali protest. Hvala i onima koji su čuli našu gromoglasnu tišinu i odlučili da ove godine ne kupe kutiju petardi svom detetu!

Protest protiv petardi nastavljamo da što više ljudi primi našu poruku #StopPetardama!

I naravno akcija udruženja "Odigos" se nastavlja do 25. decembra. Skupljanje slatkiša, garderobe i ostalih stvari za one koji nemaju. Da svi zajedno dočekamo što lepše i mirnije Novu godinu!